събота, 10 септември 2016 г.

Отново на училище #2 - Съвети за преговор

Може би е прекалено рано за този пост, но вярвам, че за никого не е тайна - най-правилното нещо е да се започне с преговора колкото може по-навреме (throwback към миналата година, когато господинът ми по физика даде входно ниво на 16-ти септември). Но естествено, никой не го прави, затова ето няколко съвета за всички, на които им предстои да се стресират излишно покрай входните нива - те така или иначе ще ни залеят като приливна вълна само след една седмица.

Както казах в предишния си пост, всичко зависи от мотивацията. Забравих обаче да спомена главния източник, от който аз черпя мотивация за училище, а това е studybrl - общество в тъмблър, където ще намерите вдъхновение, съвети и всичко останало, от което се нуждаете за да изпълните академичните си цели. Някои от любимите ми блогове са studyignelkstudiesstudyhardlikegranger и littlebookofstudy. Надявам се да ги намерите за полезни.

Така, първото нещо, което трябва да имате предвид и което несъмнено сте чували безброй пъти, е колко голямо значение има обстановката. Затова изчистете бюрото си, вземете всички тетрадки и учебници, които ще ви трябват, отворете прозореца, ще се наложи и да сложите телефона си на самолетен режим. Ако не се разсейвате, можете да си пуснете подходяща музика. Спотифай и 8tracks са съкровищници в това отношение, просто трябва да намерите точния плейлист. След като подготвите мястото, на което ще учите и създадете подходящата обстановка, е време наистина да започнете да учите. 

Можете да намерите безброй съвети и предложения за това как да се справите с тази част, но честно казано, единственото, което можете да направите е да седнете и да учите. Бъдете готови да отделите огромна част от времето си за това и да минавате отново и отново през една и съща тема, докато не сте сигурни, че разбирате отлично материала. Важно е да знаете кой е методът, който работи най-добре за вас - дали помните лесно чрез фотографска памет, дали имате нужда да напишете информацията за да я разберете или ви е достатъчно само да прочетете веднъж урока. Какъвто и да е вашият начин, със сигурност ще успеете да направите процеса търпим. В интернет има много идеи за flashcards и mindmaps, съвети за водене на бележки и извличане на най-важната информация от учебник. Използвайте онези хайлайтъри, които купихте само защото изглеждаха добре, измислете си система за кодиране с цветове, рисувайте по бележките и тетрадките си! Опитайте да направите ученето поносимо.

Ако трябва да обобщя всичко това в три съвета, те ще са следните - 1) отделете време за да подготвите обстановката; 2) бъдете готови да жертвате още повече време за същинското учене и 3) извлечете най-важното и най-полезното, като опитвате различни методи и начини, отпуснете се и бъдете креативни. Изключително важно е и да не забравяме да се грижим за здравето си - физическо и психическо, но аз не съм най-подходящия човек, който да говори за това.

Пожелавам на всички възможно най-страхотната учебна година! Искрено вярвам във вас, убедена съм, че можете да се справите с всичко! И се надявам да съм ви била поне малко полезна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар